TPMS

Bandenspanning 

U heeft vast wel eens op een fiets gezeten met te zachte banden. Wat gebeurt er dan? U moet veel harder trappen om vooruit te komen! En zo werkt het ook met autobanden…

TMPS

De juiste bandenspanning is noodzakelijk voor uw veiligheid op de weg. Te zachte banden beïnvloeden de besturing en grip op de weg, die mogelijk ongeregeld of onvoorspelbaar gedrag van uw auto kunnen veroorzaken. Te zachte banden geven een extra warmteontwikkeling waardoor de banden oververhit kunnen raken en de kans op een klapband groter is.

Adres

Openings­tijden

Maandag – vrijdag
8.00-17.00 uur

Zaterdag – alleen op afspraak
8.00-12.00 uur

Tweede Paasdag (1 april) zijn wij gesloten

Voordelen van een goede bandenspanning

Te zachte banden verbruiken meer brandstof doordat u een hogere rolweerstand heeft. Door uw banden op de optimale spanning te houden, verbruikt u minder brandstof en slijten uw banden minder snel, waardoor u de levensduur van uw banden verlengd. Zodoende profiteert u lagere brandstofkosten, lange levensduur van uw banden, verhoogde veiligheid en lagere CO2 uitstoot.

De bandenspanning op uw auto neemt ook af!

Rubber is poreus, daardoor zijn banden nooit helemaal lucht- en gasdicht. Dus ook uw banden verliezen spanning, ongeveer 0,1 bar per maand.
Wij adviseren u dan ook uw bandenspanning maandelijks te controleren, maar ook voordat u een lange reis gaat maken. De juiste bandenspanning is afhankelijk van uw bandenmaat en staat vermeld in de deurpost van het bestuurdersportier of aan de binnenkant van de tankklep. Ook vindt u bij de tankstations bandenspanningstabellen.

De banden moeten wel afgekoeld zijn bij de controle; dus laat ze een kwartiertje rusten voordat u uw bandenspanning checkt. En vergeet u ook de eventuele reserveband niet?

Bandenspanning winterbanden: bandenspannings­meter

Steeds meer auto’s beschikken over een TPMS, een systeem met veel voordelen waaronder een toename van de verkeersveiligheid, een lager brandstofverbruik en een langere levensduur van de banden. Als uw auto is voorzien van een direct TPMS-systeem, kan dit gevolgen hebben voor de zomer- en winterbandenwissel. U heeft wel banden nodig die dit systeem actief houden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u hier vragen over heeft!

Bandenspanning laten controleren

Als u niet bekend bent met het controleren van uw bandenspanning, rijd dan langs bij Amsterdambanden. Wij zetten uw banden gratis op spanning inclusief het reservewiel, indien aanwezig.

Bandenwetten

Als u met beschadigde of te versleten banden rijdt riskeert u een boete. Maar vaak vervalt ook uw verzekering. Banden moeten juist gemonteerd zijn onder uw voertuig en mogen geen defecten bevatten die de openbare weg zouden kunnen beschadigen of ongelukken zouden kunnen veroorzaken. De banden moeten de juiste bandenspanning hebben die de fabrikant van de auto of van de band opgeven. Juiste montage betekent:
  • dat de juiste band is gemonteerd die bij de velg hoort,
  • de band bevat geen knobbel, verdikking of scheuren,
  • er zijn geen zichtbare koorden.
  Een auto met een van bovenstaande problemen zal niet door een APK-keuring komen.

Onderhoudsplicht

De band moet een juiste spanning hebben die aan de vereisten voldoen die opgegeven worden door de fabrikant. (Voornamelijk bij runflat banden, omdat deze bij lekkage geen merkbaar verschil geven tijdens het rijden).

Profieldiepte

De profieldiepte van een band moet voldoen aan de minimale wettelijke eisen van 1,6 mm. Het advies is vervangen bij 2,5 mm. Het profiel oftewel loopvlak van de band is het enige contact tussen het voertuig en de weg.