Bandenweetjes voor op wintersport

Vanaf vorige maand zijn er een aantal regels veranderd over het rijden op winterbanden in het buitenland. Onder andere de veiligheidsregels van winterbanden in Duitsland zijn aangescherpt. Mocht je je niet aan deze nieuwe regels houden, kan dit gevolgen hebben voor zowel je portemonnee als je autoverzekering!

Duitsland en Luxemburg

In winterse omstandigheden moet je in Duitsland op winterbanden rijden. Behalve het keurmerk M+S moeten de winterbanden sinds 1 januari 2018 ook het 3PMSF-symbool hebben. Dit staat ook wel bekend als het ‘sneeuwvloksymbool’. Dit is een symbool dat laat zien dat de band voldoet aan de eisen voor grip bij winterse omstandigheden. Heb je net afgelopen november nieuwe winterbanden gekocht? Geen probleem, de strengere regels met betrekking tot het 3PMSF-symbool gelden alleen voor banden die na 2018 gekocht zijn. De oude banden met alleen het M+S keurmerk zijn nog tot 2024 te gebruiken in Duitsland.

Luxemburg is bijna even streng als Duitsland. Mocht je toch zonder winterbanden in winterse omstandigheden rijden heb je kans op een boete. Ook kan het, volgens de vergelijkingswebsite van onder andere autoverzekeringen www.Overstappen.nl, gevolgen hebben voor de dekking van je autoverzekering en je aansprakelijkheid. Het ‘sneeuwvloksymbool’ is niet verplicht in Luxemburg.

Oostenrijk en Italië

Tussen 1 november en 15 april moet je als je in Oostenrijk rijdt verplicht een winteruitrusting hebben voor je auto. Let hierbij op dat alleen winterbanden niet genoeg zijn, dit is slechts een onderdeel van de complete uitrusting. Ook moeten de banden een verplichte profieldiepte hebben van minimaal 4-5 millimeter.

In Italië zijn winterbanden niet overal verplicht. Alleen in de gebieden die worden aangegeven met een blauw of groen bord met de Italiaanse tekst dat winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn. Even Italiaans oefenen dus! Deze borden zal je vinden in de gebieden rond Aostadal, Brennerautosnelweg en Zuid-Tirol.

Autoverzekering checken

Behalve het op orde hebben van je banden is het ook van belang om je autoverzekering op orde te hebben. Heb je al jaren dezelfde autoverzekering en weet je niet precies waar je op moet letten? Alle informatie over autoverzekeringen vind je op www.Autoverzekering.nl. Autoverzekeringen vergelijken, afsluiten en je kunt direct weer verzekerd de weg op. Alle verzekeraars worden hier naast elkaar gezet en zo betaal je nooit teveel. Met het bespaarde geld kun je dan weer je nieuwe winterbanden kopen.

Openingstijden

Maandag - Vrijdag
8.00-17.00

Zaterdag
8.00-12.00