Hoe werkt de kilometerregistratie voor zzp’ers?

Een auto van de zaak klinkt als muziek in de oren, maar toch is het belangrijk om de kilometerregistratie goed bij te houden. Volgens de Belastingdienst is een auto van de zaak ook onderdeel van uw salaris, dus die moet ook belast worden. Het is daarom erg belangrijk om de kilometeradministratie goed bij te houden, want de Belastingdienst wil de actuele gegevens kunnen inzien. In dit artikel komt naar voren welke ritten moeten worden opgenomen in de kilometerregistratie en aan welke regels de administratie moet voldoen.

Wat is de kilometerregistratie voor zzp’ers?

In de kilometerregistratie leg je alle gereden kilometers die je hebt gereden met een bedrijfsauto vast. Daardoor, kunt u aan het einde van het jaar aantonen bij de Belastingdienst dat u dat jaar niet meer dan vijfhonderd privékilometers gereden hebt. Indien u bij een onverwachte controle de kilometerregistratie niet goed op orde hebt, kunt u een hoge boete van de Belastingdienst verwachten.

Wat moet je als zzp’er vermelden in de kilometerregistratie?

Voor de Belastingdienst is het belangrijk om de kilometerregistratie zo overzichtelijk en duidelijk mogelijk te maken. Dat houdt in dat je ook aangeeft of de gemaakte ritten privé of zakelijk waren. Een sluitende kilometerregistratie bevat in ieder geval:

 • Het automerk
 • Het automodel
 • Het kenteken
 • De periode waarin je over de auto beschikt
 • De gegevens van de rit

Om de kilometerregistratie helemaal compleet te maken voor de Belastingdienst, moet u de ritgegevens goed uitwerken. De Belastingdienst verwacht dat je de volgende zaken in de ritgegevens hebt verwerkt:

 • Op welke datum is de auto gebruikt?
 • Wie heeft de auto bestuurt?
 • Het ritnummer
 • De aard van de rit (privé of zakelijk)
 • Wat is de begin- en eind kilometerstand?
 • Wat is het adres van vertrek en het adres van aankomst?
 • Welke route heeft u afgelegd?

Hoe kun je de kilometerregistratie bijhouden als zzp’er?

Als zzp’er kunt u de kilometerregistratie bijhouden in Excel of met rittenregistratie software. Het voordeel van Excel is dat het gratis te gebruiken is en het erg laagdrempelig is. Dat komt, omdat de meeste desktops beschikken over het Office-pakket. Mocht uw desktop geen Excel hebben, dan kunt u gratis gebruik maken van Google Spreadsheets. Om uw kilometerregistratie in Excel te beginnen, kunt u op het internet gratis templates downloaden. Met het juiste template kunt u direct van start gaan!

Waarom je kilometerregistratie zzp bijhouden met software?

Wanneer uw bedrijf en het aantal ritten dat u maakt groeit, groeit uw kilometerregistratie ook. Het bijhouden van de rittenregistratie in Excel kan dan al snel onoverzichtelijk worden, waardoor de kans op fouten groter wordt. Daarom is het verstandig om op dat moment over te stappen op kilometerregistratie software. Het voordeel van de software is vooral het gebruiksgemak.

Met de meeste software kunt u eenvoudig je ritten bijhouden op je smartphone dankzij de bijbehorende app. Het enige dat u daarvoor hoeft te doen is de app starten bij vertrek en stoppen bij aankomst. Vervolgens wordt alle data automatisch verwerkt in uw kilometerregistratie. Kortom, als u nog niet zoveel kilometers maakt, kun je de kilometerregistratie in Excel doen. Wanneer uw bedrijf groeit en het aantal gemaakte kilometers stijgt, is het verstandig om te kiezen voor kilometerregistratie software.

Openingstijden

Maandag - Vrijdag
8.00-17.00

Zaterdag
8.00-12.00