Sportbanden

Bandenkeuze is belangrijk, een band is namelijk het enige onderdeel van een auto dat in contact staat met de weg. Een band bepaald dus grotendeels uw remweg en stuurkracht van uw auto.

Sportbanden kunnen bij hoge snelheid uw rijstabiliteit, stuurresponse en remweg verbeteren.

Bandenmaten en aanduidingen

We gaan u niet uitleggen hoe een band wordt geproduceerd of is opgebouwd (hoe saai is dat?). We zullen u wel uitleggen wat de verschillende aanduidingen en getallen betekenen.

De aanduiding die de bandenmaat omschrijft zien er meestal zo uit:
205/45 R17 84Y

  • Het eerste getal (205) omschrijft de breedte van de band in mm
  • Het tweede getal (45) omschrijft de hoogte van de band in percentage van de breedte van de band. In dit geval is 45 van 205 mm = 92.25 mm
  • De opvolgende letter (R) duidt de constructie van de band aan, in dit geval is het een radiaal band.
  • Het derde getal (17) geeft de diameter van de band aan in inches. Deze band is dus bedoeld voor een 17" velg.
  • Het laatste getal (84) is de load index van de band. Deze geeft aan hoeveel gewicht de band maximaal kan dragen. Een lichte auto zal een lagere load index hebben, waarbij een zware auto een hogere load index zal hebben.
  • De laatste letter (Y) geeft aan wat de maximale snelheid is die de band kan verdragen (zie onderstaande tabel).

Andere termen

ECE type goedkeuring, geeft aan dat de band aan de eisen van de 'European Regulations Authorities approval' voldoet.

U kunt ook de volgende informatie vinden op een band: De fabrikant, naam van de band (model), opbouw van de band en details, land van herkomst, maximaal toelaatbaar gewicht en bandenspanningen, DOT verwijzingen (USA banden) en er is natuurlijk een slijtage-indicator. Soms kunt u ook een DOT verwijzing vinden die 4 getallen laat zien. Deze 4 getallen geven aan wanneer de band is gefabriceerd, de eerste twee getallen geven de week aan en de laatste twee getallen het jaar.

Gebruik geen verschillende banden

Gebruik geen verschillende banden onder uw auto zoals: radiaal en diagonaal of verschillende profielontwerpen. Vooral verschillende soorten profiel is belangrijk wanneer u moet remmen op een nat wegdek. Hebben de banden voorop een ander profiel dan achterop dan hoeft u geen professor te zijn om te snappen dat remmen dan onstabiel wordt. Rijdt u een 4x4 auto met verschillende soorten banden dan kunt u, uw versnellingsbak beschadigen.

Goedkope sportbanden

Kijk nooit naar tweedehands- en C-merk banden wanneer u een sportieve auto heeft (het is het gewoon niet waard op een sportauto). U krijgt waarvoor u betaalt, bij een kapotte band is het belangrijk dat u dezelfde band koopt ten opzichte van de andere drie banden; ze moeten een gelijk loopvlak hebben. Sportbanden van een C-merk zien er vaak goed uit maar de materialen waarvan deze band gemaakt zijn, zijn kwalitatief erg slecht en kunnen invloed hebben op uw stuurgedrag en remweg.

Monteren sportbanden

Meestal wanneer u twee nieuwe banden aanschaft, worden deze aan de achterzijde gemonteerd. Dit komt omdat de voorbanden sneller slijten (tenzij u een zware rechtervoet hebt en een auto met achterwielaandrijving!). Bij montage van twee banden plaatsen wij de oude achterbanden naar de voorzijde en verwijderen wij de oude voorbanden. Dit doen wij omdat onderzoek heeft aangetoont dat het lastiger is om een controleverlies van de achterzijde te corrigeren dan van de voorzijde. Door het plaatsen van de nieuwe banden aan de achterzijde minimaliseerd u deze gebeurtenis.

Natuurlijk gaan wij er niet van uit dat u de controle verliest van uw auto. Er spelen ook meerdere variabele mee zoals de kwaliteit van het wegdek, hevige zijwinden en natuurlijk uw rijvaardigheid. Maar we gebruiken deze methode omdat het algemene richtlijnen zijn. Vergeet ook niet dat tijdens het remmen het gewicht van de auto naar voren gaat waardoor het gewicht op de achterbanden afneemt. Door meer profiel te hebben op de achterzijde is de kans op gripverlies kleiner bij het remmen. Vergeet niet uw banden te balanceren bij het monteren van nieuwe banden.

Bandenspanning

Het is belangrijk om uw banden op de juiste spanning te houden. Kom langs bij bandenspecialist Amsterdambanden en wij checken uw banden voor u.

sportbanden